Wat te doen met de beruchte “hij doet niks” hond (of eigenlijk, wat te doen met de eigenaar)
Je kent het wel. Je loopt rustig met je hond, geniet van de omgeving, alles in balans. En dan gebeurt het: uit het niets komt er een ongenodigde gast op jouw hond afstuiven. Of nog ‘mooier’: een loslopende hond die stijf en star op je afkomt, met tongelen, fixeren en alle signalen van een gespannen contact in aantocht. De eigenaar? Die doet niks. Letterlijk. Geen sjoege. Geen recall. Geen sorry.
Voor jouw hond — of hij nou sociaal is of niet — is dit zelden een feestje. En eerlijk is eerlijk: voor jou ook niet.
In een ideale wereld ga je het gesprek aan. Je luistert naar elkaar, respecteert elkaars grenzen, let allebei actief op je hond, laat je telefoon in je zak zitten en beseft dat je met een levend wezen wandelt — geen accessoire.
Maar ja… dit is niet de ideale wereld.
Wat je dan vaak te horen krijgt:
“Hij doet niks.”
“Hij wil alleen maar spelen.”
“Hij is nog een puber.”
“Anders leert jouw hond het nooit.”
“Ze lossen het samen wel op.”
“Misschien moet jij eens op training gaan.”
“Hij bijt toch niet?”
“Dat doet hij anders nooit.”
En jij staat daar. Met je hond, met je grenzen, met je stress — en vaak met de neiging om in discussie te gaan. Maar geloof me: dat is zelden de moeite waard. Het kost je energie, levert meestal onbegrip op, en de kans dat je elkaars wereldbeeld verandert is… klein.
Tijd voor een andere aanpak: management
Als je weet dat je sommige situaties niet kunt veranderen, dan kun je ze maar beter slim omzeilen. Daarom hier een paar praktische tools om je hond — én jezelf — door die ongemakkelijke momenten heen te loodsen.
1. Escape route
Draai om. Steek over. Duik de bosjes in. Ga achter een auto staan om het zicht te breken. Dit soort simpele handelingen zijn goud waard. Niet voor niets noemen we het ‘zichtmanagement’. Jij geeft jouw hond daarmee ruimte en helpt hem uit de situatie.
2. De tactische leugen
Kan je niet weg? Gebruik dan de beproefde: “Mijn hond heeft kennelhoest” of “Mijn hond heeft iets besmettelijks.” Je liegt — dat klopt — maar het zet vaak wél de andere eigenaar in beweging. Want niemand wil dat z’n hond een of andere ziekte oploopt, toch?
3. De Frolic-tactiek
Dit is dé redder in nood bij loslopende honden. Zorg dat je altijd wat extreem stinkende koekjes bij je hebt (denk: Frolic of worst). Komt er een opdringerige hond op jullie afgestormd? Blokkeer je eigen hond met je lichaam en gooi een hand voer richting de indringer. De meeste honden zijn zó afgeleid dat jij snel en veilig door kunt lopen.
Wordt de eigenaar boos omdat je zijn hond iets hebt gegeven? Dan had hij zijn hond maar bij zich moeten houden.
Jij hebt ook recht op een fijne wandeling
Deze tips zijn simpel, maar doeltreffend. En vooral: ze geven jou als eigenaar weer een stukje regie terug. Want jij mag ook gewoon ontspannen wandelen. Zonder stress, zonder confrontaties, zonder dat je telkens moet uitleggen waarom jouw hond — of jij — geen zin heeft in ongevraagde ontmoetingen.
Wil je leren hoe je deze situaties beter aanpakt, afgestemd op jouw hond? Dan ben je welkom voor een gratis adviesgesprek. Dan maken we samen een plan — met respect voor jou én je hond.