Wat te doen met de beruchte “hij doet niks” hond (of eigenlijk, wat te doen met de eigenaar)

Je kent het wel, loop je ergens rustig met je hond, komt er zo maar een ongenodigde gast op jouw hond af stuiven. Ongeacht of jouw hond daarop reageert, geen enkele hond vindt dit fantastisch. Of je loopt in de buurt en er komt een hond op je aflopen, stijf, tongelen, fixeren etc? En je merkt dat de eigenaar geen sjoege geeft om zijn hond te helpen. Met als consequentie? Een ongemakkelijke en ongewenste situatie voor beide honden.

Je kan natuurlijk het gesprek aangaan. Gewoon als 2 fatsoenlijke mensen luisteren naar elkaar en elkaars grenzen respecteren. Alle 2 opletten op de eigen hond, niet vastgeplakt zitten aan een mobieltje, en begrijpen wat voor fantastisch wezen ze in hun leven hebben.

Helaas, dit is niet de werkelijke wereld.

Hij wil alleen maar spelen

Hij doet niks

Hij is een puber

Dat doet ie anders nooit

Anders leert jouw hond het nooit

Misschien moet je eens op training gaan

Ze lossen het samen wel op

Hij bijt toch niet

En ga zo maar door… Gewoon eens een korte opsomming van prachtige oneliners welke ik geregeld hoor. Zo jammer.

Het vervelende in dit soort situaties is toch vaak dat we geneigd zijn de discussie aan te gaan. Eerste tip van de dag, zonde van je tijd en energie. Heel soms werkt het maar in het gros van de gevallen loopt het uit tot onbegrip en verwijten. Op naar de oplossing dus, management, van de hond maar ook zeker van de eigenaar.

1. Escape, een vluchtroute. Omdraaien, oversteken, bosjes inlopen, of achter een auto gaan staan (zicht ontnemen). Dit zijn heel functionele handelingen waarbij jij jouw hond kan helpen om uit een vervelende situatie te komen.

2. Kan jij niet weg, zeg dan tegen de andere eigenaar dat jouw hond schurft of kennelhoest heeft. Is natuurlijk niet waar maar werkt als een trein om de andere eigenaar tot handelen in te zetten. Want wie wil zijn hond nou laten besmetten met 1 of andere vervelende ziekte.

3. Vooral handig bij loslopende honden. Zorg altijd dat je koekjes bij je hebt en dan niet zo maar koekjes, maar ontzettend stinkende koekjes (Frolic bijvoorbeeld). Als de opgeschoten, nog niet heel goed luisterende hond op jouw hond komt af komt stuiven, blokkeer jouw hond en gooi een hand voer op de naderende hond. Vaak geeft dit een schrikreactie en door de vreselijk stinkende koekjes afleiding verzorgt wordt waardoor jij samen met jou hond er snel vandoor kan gaan. En als de eigenaar boos is dat jij zijn hond voer heeft gegeven? Jammer dan, dan had ie zijn hond maar bij zich moeten houden.

Gewoon, even een aantal praktische management tools welke jij kan gebruiken om je wandelingen met je hond nog fijner te maken!

En mocht je op maat gemaakte hulp willen? Geef je dan op voor een gratis adviesgesprek en dan zie ik je snel voor een kop thee.

Gratis adviesgesprek