Verwachten we niet te veel?

Deze blog kan wat hard binnenkomen bij mensen. Dit is absoluut niet de intentie maar ik hoop wel mensen aan het denken te zetten.

Op de social media’s lees ik veel berichten die beginnen met “ik wil”, gevolgd door wat een hond geacht wordt uit te voeren of juist niet te doen. Soms zitten er zeer terechte vragen/verlangens tussen, we willen niet dat onze beste vriend bijt bijvoorbeeld. Zeer begrijpelijk! Er worden jaarlijks nog steeds veel te veel mensen gebeten.
Helaas zie ik ook vaak verzoeken waarvan ik mijn vraagtekens bij heb. Is het verlangen van de eigenaar wel passend met wat de hond emotioneel aankan?
Zou ons verlangen onze honden niet soms in onmogelijke situaties brengen waardoor ze kunnen gaan bijten? Hebben we wel genoeg tijd onze honden te geven wat ze nodig hebben? Zijn we bereidt om ons verlangen als een suggestie te zien en concessies te doen welke beter zijn voor de hond? Kunnen wij als mens zijnde, ons eigen plaatje aan de kant zetten en tot op zekere hoogte dienstbaar zijn richting een dier waar wij voor hebben gekozen? Verwachten we niet te veel?

Hoewel honden en kinderen natuurlijk 2 compleet verschillende wezens zijn, vind ik het wel een mooie brug om te kijken naar hoeveel tijd we investeren in de opvoeding en begeleiding van onze honden.
Een kind is gemiddeld genomen zo rond de 21 volwassen, het brein is rond de 25 af, vanaf de leeftijd van 18 is leerplicht niet van toepassing. Dit houdt in dat ouders en onderwijs minstens 18 jaar bezig zijn om een kind klaar te stomen voor de maatschappij. In die tijd wordt er tijd, geld, energie en organisatie geïnvesteerd om te zorgen dat een kind, als dat volwassen is, zichzelf kan bedruipen. Uitgaande van een gemiddelde leeftijd van 80 voordat we als mens zijnde sterven, zijn we zo’n 20% van de tijd bezig in opvoeding, begeleiding en scholing.

Een hond is gemiddeld genomen zo rond de 2 jaar volwassen en wordt uiteindelijk zo’n 12 jaar. Dit houdt in dat we, als we dezelfde inspanning voor onze hond leveren, we zo’n 2.4 jaar (20%) bezig zijn om een hond te helpen zijn/haar plekje in de maatschappij te vinden. In die 2.4 jaar, kunnen we onze tijd wijden aan alle levensvaardigheden die honden nodig hebben om veilig in de maatschappij te zijn. Het kan alleen wel zijn dat wij bepaalde zaken voor ogen hebben, die niet matchen met een hond! En dat is vaak zo’n bittere pil voor eigenaren, concessies doen in het door ons gedroomde plaatje.

Nu werkt social media hierin ook nog eens tegen. Gegarandeerde training zodat de hond als een stuk klei geboetseerd wordt om in ons plaatje te passen, vooral te doen wat wij wel of niet willen, een robot met een hartslag, gecreëerd om aan ons droombeeld te voldoen en dan het liefste binnen zo min mogelijk tijd. Verwachten we niet te veel?

Een hond is een individu, heeft zijn eigen persoonlijkheid, een eigen karakter, sterke punten en zwakke punten. Het kost tijd, energie, concessies, organisatie en geld om een hond te laten “shinen” en sommige dingen zullen we los moeten laten omdat onze geliefde vriend dat niet kan.
Als wij als eigenaren, de mensen die voor dit fantastische dier hebben gekozen, ook durven te kiezen voor de grenzen van de hond, dan ben ik werkeloos maar zal de wereld voor de honden nog toffer gaan worden!

Wil jij mij helpen om werkeloos te worden, de wereld van jouw hond nog fijner te maken, de grenzen en de mogelijkheden van jouw hond te leren kennen. Geef je dan op voor het gratis adviesgesprek (tegenwoordig ook online!), en dan help ik je met heel veel liefde verder.