Laicka uit de tunnel

Over

“Kennis delen is ervaring vermenigvuldigen”

Als klein meisje van 4 tussen de grote stoere mannen met hun herdershonden, kijkend naar mijn nicht die bij de kringgroep meedraaide. Hondentraining van 30 jaar geleden. Veel correcties, veel geschreeuw en honden die geen pas verkeerde durfde te zetten. Africhting (pakwerk), mijn eerste kennismaking met het trainen van een hond.

Thuis hadden we “natuurlijk” ook een hond, eerst semi pup 16 week oude Dobermann Loyd. Na Loyd volgde de 6 jaar oude herplaatser Sheila, een afgerichte Duitse herder werklijn. Behalve deze dame was er ook nog een collectie aan andere huisdieren, gevonden vogeltjes, egeltjes, katten waarvan ik vond dat ze geen baas hadden en m’n eigen cavia’s die op mysterieuze manier nooit ouder werden dan 3.

Ik wilde wat met dieren doen, dat was al duidelijk op jonge leeftijd, maar wat dan? Slager, dierenartsassistent, dierverzorger in een dierentuin? Ik wist het niet.

Toen ik 14 was kregen we onze eerste echte pup, Flatcoated Retriever Desmo. Een hond waarmee het trainingsavontuur mee is begonnen. Elke zaterdag ochtend naar het trainingsveld van “Aan de voet” om les te krijgen van Jolanda. Ik stond er met mijn 14-jarige neus bovenop, wat vond ik dit interessant!

Na mijn pubertijd ben ik de opleiding dierverzorging gaan doen en werkte ik op het dierenasiel in Hoofddorp. Hierbij werden de medewerkers ondersteund door vrijwilligers en 1 van die vrijwilligers was Jolanda, de Jolanda waar ik al zo veel van had geleerd. Zij nodigde me uit om te komen kijken als stagiaire bij de hondenschool waar ze lesgaf en zo geschiede. Dit wilde ik doen, ik wilde kynologisch instructeur worden. In 2008, stond ik daar als 24-jarige mijn eerste groepen te draaien! Diploma’s hierin waren geen must want het beroep van kynologisch instructeur is een vrij beroep maar de wens van mijn mentor was wel dat ik mijn diploma’s zou behalen. Wat ik met veel liefde en toewijding heb gedaan.

2020, geen Desmo meer maar Flatcoated Retriever Bailey, geen Jolanda meer als collega maar als goede vriendin. Na hondenschool 11 jaar “Aan de voet”, ook 3 jaar ervaring op kunnen doen bij Service4dogs en dan nu mijn eigen hondenschool, Laura’s hondenschool - privétraining en begeleiding. Maar zonder mijn eigen 2 Hollandse Herders langhaar, Laicka en Fix, had nooit kunnen bereiken wat ik nu heb gedaan. De meiden (zoals ik ze liefkozend noem), hebben van mij een betere instructeur gemaakt.

Laura van der Meer