Laura met haar herders

Over-2

Over

Kynologische loopbaan

Ik wilde met dieren werken! Dat was wat ik in veel vriendenboekjes schreef. Maar wat precies? Dat werd pas later duidelijk.

Van jongs af aan ben tussen de honden opgegroeid maar ook mee geweest naar training. Als klein meisje bij de africhting (veel al stoere mannen die vaak niet zo gezellig met hun hond omgingen) tot aan de reguliere hondenschool voor de standaard gehoorzaamheidstraining.  

Vanaf het dierenasiel waar ik werkzaam was, leerde ik een gedragskeurmeester/instructeur kennen waarvan mijn ouders ooit nog les hadden gehad. Jolanda stelde voor om eens mee te gaan naar de hondenschool waar ze les gaf. Dit om te kijken of ik daar de antwoorden kon vinden op al die vragen die ik had. En geloof me als ik zeg, ik heb altijd veel vragen en ik wil altijd weten waarom iets is zoals het is 😉

Laura van der Meer

 

Het was beklonken, van dierverzorger schoolde ik door naar kynologisch instructeur (gediplomeerd bij O&O) om mensen te gaan helpen met het gehoorzaam maken van hun hond. Deze hondenschool (Aan de voet, Vijfhuizen) heeft me een fantastische basis gegeven als het gaat om didactiek en conditionering. Geen stof die je zo 1,2,3 eigen maakt.

Na 11 jaar was de koek op en kreeg ik de mogelijkheid om over te stappen naar gedragscentrum Service4Dogs.
Een gouden greep, onder de bezielende drive van Ruud Wessels (gedragsdeskundige) en Yvonne Bonnet (gedragsdeskundige en CIBAT) leerde ik de kneepjes van emoties van honden. Geen aangeleerde kunstjes maar kijken naar signalen, grenzen en dus emoties van honden. BAT (behaviour ajustment training) als uitgangspunt met een berg bijscholing waar menig mens jaloers op is. Vandaag de dag ben ik nog steeds enorm dankbaar dat deze 2 grootheden mij deze kans hebben gegeven om mezelf zo door te ontwikkelen en mij het zetje en vertrouwen te geven om op eigen benen te staan. 

En zo geschiede, Laura’s hondenschool is ontstaan. Geen mentor meer maar mijn eigen koers varen. Dromen die werkelijkheid worden. Privétraining met de beste wetenschappelijk onderbouwde kennis (ontzettend veel bijscholing) waarbij er een fantastische samenwerking komt tussen hond en eigenaar.

Blij zijn samen. Dat is hetgeen wat ik het liefste wil voor alle honden en hun eigenaren. Een fijn team vormen waarin er samengewerkt wordt zonder dat je dwang hoeft toe te passen, je elkaar kent, niet bang of onzeker hoeft te zijn.
Maar ook jij als eigenaar alle handvatten te geven die je nodig hebt om je hond te begeleiden in het opgroeien of juist dingen waar je tegenaan loopt, bij de kern aan te pakken en op te lossen.  We werken samen aan zelfvertrouwen, leerprincipes, leren kijken naar je hond, een fijne communicatie en vooral, heel veel plezier.

Om deze hoge kwaliteit te waarborgen, ben ik gediplomeerd en school ik jaarlijks bij waardoor ik aangesloten mag zijn bij de brancheorganisatie www.sppd.nl.

Een hond opvoeden, problemen oplossen, is geen quick fix of een kunstje. Een hond begeleiden zodat jij en je hond daar levenslang plezier van hebben, is maatwerk waar ik met je met heel veel passie mee wil helpen.

Laura’s eigen hondenleven

Zonder honden, op enkele maanden na kan ik het me eigenlijk niet herinneren dat we geen honden hebben gehad. Al vanaf jongs af aan is ons huishouden versterkt met prachtige viervoeters. Eerst Lloyd, de Dobermann, toen kwam de werklijn Duitse Herder Sheila om vervolgens opgevolgd te worden door Flatcoated retriever Desmo en daarna Bailey.

Maar wat wilde ik graag mijn eigen hond! In 2011 realiseerde ik deze droom met Laicka (Kenau Hasse v.d. Dorestee, 25-03-2011), een Hollandse Herder langhaar die met haar 7.5 week oud mijn eigen huishouden kwam versterken.
Laicka is een hele pientere dame, ontzettend eigengereid, zelfstandig, soms te slim maar vooral zichzelf en bloedje eerlijk. Aanpassen? Alleen als ze daar zelf het nut van in ziet. Werken voor de baas? Vergeet het maar. Ze wil alleen samenwerken. Ze is mijn gids om buiten de lijntjes te kleuren en vandaag de dag nog steeds. Zelfs met haar (op moment van schrijven) 12 jaar, hebben we nog menig “discussie” samen, ik zou niet anders willen.

Prijzen Laura

Toen Laicka 2 was deed Fix (Idefixe Isolaete v.d. Dorestee, 29-4-2009) haar intrede. Een halfzus van Laicka, een Hollander met een flinke rugzak. Het was erop of eronder voor haar. Als het mij niet zou lukken, was er maar 1 mogelijkheid. Gelukkig kan ik nog steeds de meest prachtige verhalen typen over dit kleine muisje want op het moment van schrijven ligt ze met haar 14 jaar rustig naast mijn voeten te tukken. Fix heeft mij geleerd hoe enorm complex probleemgedrag kan zijn en hoeveel energie en emotie dit van een eigenaar kan vragen. Er zijn meer dan een aantal momenten geweest dat ik radeloos was.

Aangezien elke hond een hobby verdient hebben de meiden menig sport beoefend, schapen hoeden, detectie, gehoorzaamheid, behendigheid, funcursus, hersenwerk, fitness, en impulscontrole.
Met Laicka heb ik niet onverdienstelijk, shows gelopen. Behalve best in show op de clubmatch mag ze de titel Nederlands kampioen dragen en werd ze ook nog eens in 2022 beste langhaar veteraan. Omdat ik showen zo leuk vond was ik de vaste handler van Dapper (Dappere Dorus van Brabantstad). Een fantastische hond die ook nog eens met zijn bijna 12, Best in show werd op de clubmatch en beste ruwhaar op de Winner. Een eer, om met dit heerschap rond te mogen lopen.

Voor nu genieten de meiden van hun welverdiend pensioen en speel ik met de pijnlijke gedachte welke hond onze 2 meiden uiteindelijk op mogen gaan volgen. Maar voor nu, hoop ik dat dat nog heel lang gaat duren.

3 honden
Laicka uit de tunnel
Contact laura's hondenschool