Nestendag/jonge hondendag/terugkomdag voor rashonden/outcross honden

Een jaarlijks terugkerend ritueel van rasverenigingen en/of fokkers. De kans om de nieuwe aanwas voor de fokkerij te zien maar ook de resultaten van vorige gemaakte combinaties. Eigenlijk een – vind ik – must om als komende eigenaar van een (ras)hond te gaan kijken, mits dit natuurlijk georganiseerd wordt.

Vaak maken we pas kennis met fokdieren/moeder (klinkt plastisch, ik weet het) op het moment als er een nest in de planning staat of als het nest al geboren is. Zo enorm zonde. Als eigenaar doe je jezelf hiermee namelijk veel voorkennis te kort. Zo’n dag als dit kan je al heel veel vertellen over een stukje genetische component wat invloed kan hebben op jouw toekomstige hond. Precies de reden waarom ik graag naar een nestendag ga (bij de Hollandse herder, mijn ras, wordt dit de nestendag genoemd). Voorbereiding is namelijk het halve werk.

Vandaag is de dag dat de jonge honden van de Hollandse Herder bekeken gaan worden door een keurmeester. Alle nesten van een jaar tot 2 jaar worden uitgenodigd om samen met de ouderdieren gekeurd te worden. Een hele happening, leuk voor de eigenaren om de nestgenoten te zien maar ook waardevol om als fokker te kunnen evalueren om te zien hoe de vererving heeft plaatsgevonden. Geeft het nest het beeld wat de fokker voor ogen had of zijn er haken en ogen (uiterlijk en karakter) waar rekening mee gehouden moet worden?

Juist het stuk vererving is in de selectie van fokken erg belangrijk, voor de fokker maar ook voor jou als nieuwe eigenaar. Jouw toekomstige hond wordt namelijk een combinatie van 2 honden welke door de fokker uitgezocht worden. Hoe fijn is het dan als je al een beetje een inschatting kan maken en daarbij niet alleen goedgelovig op de “blauwe ogen” van de fokker te moeten geloven?
Zo’n dag als dit geeft heel veel informatie, hoewel het natuurlijk niet de dagelijkse gang van zaken is. Niet elke hond, bijna geen een hond, wordt voorbereid op zo’n dag dus je krijgt een ongetrainde puber te zien. Het is wel een unieke kans om in 1 klap een complete generatie bij elkaar te zien. Staan ze er ontspannen bij? Laten ze zich goed aanraken door een vreemde? Hoe reageren ze op elkaar? Hoe gaan ze om met de druk van zo’n dag? Een deel van het gedrag/vererft namelijk. En hoewel er zeer zeker nuance is, elke hond is zijn eigen individu, kan je best een inschatting maken.

Vandaag had ik de eer om weer bij een nestendag te zijn, stiekem toch een beetje onderzoek te doen voor de toekomst, hoe zijn de broertjes van het teefje wat mij heel erg aanspreekt, hoe zijn de ouders? Wie weet wat voor ons de toekomst gaat brengen, of er een pup/hond gaat komen of niet. Voor nu ben ik weer heel veel wijzer geworden over welke nesten niet bij mij passen 😉