De weg naar Eras – Rashond, look-a-like, kruising of buitenlandse hond?

Een teer onderwerp, een blog waar ik al meerdere malen aan ben begonnen en toch weer op de backspace drukte. Ik zit/zat in twijfel hoe dit aan te pakken, zonder mensen voor het verkeerde been te schoppen. Ik wist niet hoe te beginnen en na ik was begonnen, toch weer de laptop afsloot.

!! Ik ben voor een gezonde hond !!


Zo, daar staat het dan eindelijk. Maar wat is nu eigenlijk een gezonde hond?

Voor mij is een gezonde hond, een hond waarbij een fokker zijn/haar uiterste best heeft gedaan een nest pups op een verantwoorde manier op de wereld te zetten. Daarbij goed nadenkt over de ouderdieren, de omgeving waar de ouderdieren wonen, ziekten, eventuele inteeltpercentages/verwantschap (wordt in een volgende blog uitgebreid op ingegaan), stabiliteit in karakter, een stabiele omgeving om de teef een nest op de wereld te laten zetten, een verantwoordelijke manier van gewenning/socialisatie en als het ook nog even meezit, graag laten titeren.

Dit is best wel een hele waslijst aan eisen die ik stel aan de fokker waar we uiteindelijk onze komende hond gaan kopen. De reden is dat ik de kans op een gezonde hond zo groot mogelijk wil maken. We hebben het namelijk niet over zomaar een aanschaf. Het gaat hier namelijk over een dier met zijn/haar gezondheid. Een dier of beter gezegd, een maatje, een harige vriend, waar we een lange tijd verantwoordelijkheid over gaan dragen.

Onze Eras zal daarom een rashond of een outcross “rashond” worden. Niet omdat ik nu zo graag bij de eliteclub van hondeneigenaren wil horen maar omdat ik wil weten wat de achtergrond van hem is en wat de gezondheid van zijn ouders en voorouders is. Ik wil dat Eras een lang en gezond leven mag gaan leiden. Voornamelijk in de rashondenfokkerij wordt een vinger aan de pols gehouden. Er wordt getest op ziekten, er wordt gekeken naar ouderdieren die goed matchen en daarnaast is er “veel” data bekend over zaken (ziektes) die spelen in een ras. Juist in de rashondenfokkerij kan je als koper je onderzoek doen om zo veel mogelijk te voorkomen dat je een dier koopt die verborgen gebreken heeft.

Nu is het niet allemaal “Halleluja” in de rashondenfokkerij. Ziekten die verzwegen worden, hoge verwantschappen tussen de ouderdieren, testen die bewust niet gedaan worden, nazaten die van de aardbodem verdwijnen (wegens ziekten en/of giga gedragsproblemen) en dan vroeger, de niet kloppende stambomen (wat nu opgelost is door middel van DNA afkomst).
Behalve een zuivere rashond is er ook de mogelijkheid te kiezen van een outcross “rashond”, dit om de genenpool en de gezondheid van de rashond een flinke duw de goede richting op te krijgen, ook een optie voor ons waar we niet negatief tegenover staan.
Gelukkig is er in de wereld van de kruisingen ook een verschuiving aan het plaats vinden. Door mijn voorkeur van het verder kunnen kijken dan 1 of 2 generaties, valt een kruising af. Maar mocht je toch geïnteresseerd zijn, dan kan je eens kijken op de facebookpagina van “Bewust kruisen”. Hier worden kruisingen gefokt waarbij de fokker gezondheidstesten doet en ook nadenkt over een combinatie van ouderdieren.

https://www.facebook.com/groups/493843891195633

Als laatste kritische noot van deze blog. Hoe goed een fokker of een stichting ook zijn werk doet, hoe goed we de wetenschap door middel van testen inzetten om gezonde dieren op de wereld te zetten. Er is één grote deler die zich niet laat controleren en dat is Moeder Natuur. We hebben te maken met levende wezen en nog steeds weten we daar niet alles van. Het zijn en blijven levende wezens en daar is geen zwart wit script voor om alles uit te sluiten.

Volgende blog: Rasgroep uitzoeken.