Prijzen Laura

De weg naar Eras – Rasgroep(en)

10 Rasgroepen, globaal ingedeeld op werkeigenschappen. Best wel een heel bepalende keuze omdat genetica en deze eigenschappen nog steeds in onze hedendaagse hond terug te vinden is. Denk hierbij aan een drijvende Border Collie, een Border Terriër die in een konijnenhol verdwijnt, een Labrador die de hele tijd met iets in zijn mond wil lopen of een Mastiff die je huis bewaakt.
Eigenschappen die we, vind ik, als mens zijnde absoluut niet moeten onderschatten.
En natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel maar de ervaring leert wel dat je in meer of mindere maten te maken krijgt met deze specifieke eigenschappen.

De eerste echte selectie van “wat wel en wat niet” gaat hier beginnen. We willen een allrounder, een hond zonder extreme jachtpassie, niet oversociaal, geen knetterende hondenagressie, geen trimras, en ook nog op een leuke manier te trainen/motiveren.
Maar behalve wat wij willen, is het ook belangrijk om te kijken wat we kunnen bieden.
Het is namelijk in de toekomst de bedoeling dat, als ie dat leuk vindt, mee gaat met werk en misschien zelfs wel gaat helpen met het socialiseren van puppy’s. Ook zal Eras een soort van oefenhond/demohond worden, voor de workshops die ik in de toekomst nog wil gaan volgen maar ook voor online cursussen/lezingen die ik altijd eerst op mijn eigen hond uitprobeer. Daarnaast zal Eras begeleid worden door Carmen van de Kamp van Sporthond in Conditie, dit om hem meer lichaamsbewustzijn te geven, vertrouwen op te bouwen en een fijne band te creëren.
Zoals ik tegen eigenlijk iedereen zeg, elke hond verdient een hobby dus ook voor Eras gaat dit gelden. Hij krijgt een hobby, wat is alleen nog de vraag. Het zal waarschijnlijk iets van neuswerk worden maar wat? Dat mag ie zelf “zeggen”.
Al met al, een allrounder die voor vele zaken te porren is waardoor veel rasgroepen al afvallen.

Voor nu, de selectie waar we uit gaan kiezen, waar we rassen uit gaan pikken die qua eigenschappen een match kunnen zijn.

Rasgroep 1: Herders en veedrijvers.
Misschien wel de grootste allround groep die er is, meteen ook de grootste rasgroep.
Rasgroep 5: Spitsen en oertypes.
Niet een rasgroep waar ik 1,2,3 aan dacht maar na wat suggesties van buitenaf absoluut niet een groep die we aan ons voorbij mogen laten gaan.

De eerste “selectie” is gemaakt, ik geloof dat we nog keus hebben uit meer dan 100 hondenrassen.

Volgende blog: de eerste grove rasselectie.