De reis naar Laxi – Teef of reu, wat past bij jou?

Teef of Reu – Wat past bij jou?

Sta je op het punt een hond te kiezen, maar twijfel je tussen een reu of een teef? Misschien heb je gehoord dat teven aanhankelijker zijn en reuen overal tegenaan plassen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Veel mensen hebben een sterke voorkeur op basis van ervaringen, aannames of adviezen van anderen. Maar hoe groot is het verschil nu écht? En welk geslacht past beter bij jouw situatie?


🔹 Misvattingen over geslacht bij honden

Laten we beginnen met een aantal hardnekkige misverstanden:

“Teven zijn aanhankelijker dan reuen.”
Dit is een veelgehoorde uitspraak, maar karakter hangt van zoveel méér af dan alleen geslacht. De ervaring leert juist dat reuen gemiddeld genomen aanhankelijker zijn.

“Reuen plassen overal tegenaan en teven zijn makkelijker in huis.”
Reuen markeren vaker, maar teven kunnen net zo hard markeren als reuen. Opvoeding speelt hierin een grote rol.

“Reuen zijn dominanter dan teven.”
Dominantie is een begrip dat vaak verkeerd wordt gebruikt. Veel gedragingen die als ‘dominant’ worden gezien, zoals rijgedrag, hoge houding en poot opleggen, komen zowel bij reuen als teven voor. Dit heeft in 95% van de gevallen te maken opbouw van spanning (cortisol).

📌 Kortom: Het karakter van een hond wordt bepaald door genetica, ras/type, socialisatie en opvoeding – niet alleen door het geslacht.


🔹 Fysieke verschillen tussen teef en reu

Grootte & bouw
Reuen zijn vaak iets groter, robuuster en gespierder, terwijl teven doorgaans lichter gebouwd en fijner van postuur zijn.

Loopsheid vs. puberteit
🔸 Teven: Worden gemiddeld twee keer per jaar loops en dat duurt ongeveer drie weken. In die periode verliezen ze bloed, ruiken anders en kunnen zich anders gedragen. Bijna alle teven zijn schijnzwanger na hun loopsheid, wat zich kan uiten in gedragsveranderingen en fysieke kenmerken (dikkere melklijsten, melk geven, tot aan speeltjes adopteren als “pups”).
🔸 Reuen: Hebben vaker moeite in de puberteit door testosteronpieken. Puberreuen ruiken enorm sterk, wat reacties van andere reuen kan uitlokken. Het is belangrijk om je reu hier goed in te begeleiden en negatieve ervaringen te minimaliseren.

Castratie of sterilisatie: wel of niet?
De keuze om een hond te laten castreren hangt af van meerdere factoren.

🔸 Bij reuen: Castratie is vaak niet de oplossing voor gedragsproblemen en kan juist het tegenovergestelde effect hebben. De testikels helpen bij een stabiele hormoonhuishouding. Alleen bij medische noodzaak (zoals teelbalkanker, hyperseksualiteit, extreme voorhuidontsteking of een vergrote prostaat) is castratie echt aan te raden. Overleg hierbij altijd met een dierenarts en een deskundige met betrekking tot gedrag.

🔸 Bij teven: Hier zijn de voor- en nadelen beter in balans. Veel mensen laten een teef castreren om (open)baarmoederontsteking of melkkliertumoren te voorkomen. Maar er zitten ook nadelen aan, zoals veranderingen in gedrag, vachtstructuur en gewichtstoename.

📌 Meer lezen over de gevolgen van castratie? Check deze uitgebreide analyse:
👉 Doggo.nl – Gevolgen van castratie


🔹 Karaktereigenschappen & Gedrag

Elke hond is uniek, maar gemiddeld gezien ervaar ik toch wel verschillen:

🐶 Teven
✔ Dubbele agenda – slim en soms wat ‘strategischer’ in gedrag.
✔ Emotioneler – gevoelig voor stemmingen en hormoonschommelingen.

🐶 Reuen
✔ Als ze volwassen zijn, stabieler in gedrag.
✔ Eerlijker – wat je ziet is wat je krijgt, minder ‘dubbele laag’.

📌 Maar let op: Dit zijn algemene trends, géén vaststaande feiten. Er zijn enorm aanhankelijke teven en gevoelige reuen. Genetische aanleg, socialisatie en opvoeding spelen een veel grotere rol dan geslacht.


🔹 Wat past bij jou?

Bij het kiezen tussen een reu of teef, stel jezelf de volgende vragen:

✔️ Jouw huishouden: Heb je al honden? Hoe is de dynamiek?
✔️ Je ervaring: Ben je voorbereid op de puberteit van een reu of de loopsheid van een teef?
✔️ Castratie/sterilisatie: Wil je een intacte hond houden of is castratie iets wat je serieus overweegt?

📌 Twijfel je nog? Plan een gratis adviesgesprek en ontdek welke keuze het beste past bij jouw situatie!
👉 www.laurashondenschool.nl/ik-heb-een-hond/gratis-adviesgesprek


🔹 Mijn keuze voor Laxi

Ik heb bewust opnieuw voor een teef gekozen, omdat het gedrag van teven beter bij mij past dan dat van reuen. Hoewel ik opzie tegen de grote beslissing over castratie, weerhoudt het mij niet om opnieuw voor een teef te kiezen.

Daarnaast speelt in mijn keuze mee dat mijn moeder in de toekomst ook een hond wil, en dit een reu gaat zijn. Dit is belangrijk, omdat een combinatie van reu – teef in de meeste gevallen makkelijker is dan bijvoorbeeld twee teven samen. Dit heeft te maken met de dynamiek en mogelijke conflicten die kunnen ontstaan tussen teven, zeker als ze beide volwassen zijn.


🔹 Twijfel je nog tussen een reu of een teef?

Wil je advies over welk geslacht beter bij jouw situatie past?
📩 Plan een gratis adviesgesprek in via:
👉 www.laurashondenschool.nl/ik-heb-een-hond/gratis-adviesgesprek

#Hondengedrag #Hondenkeuze #PuppyOfPuber #ReuOfTeef #HondKiezen #Hondentraining #HondOpvoeden #GratisAdviesgesprek #HondEnGedrag