De laatste fase van Fix – we hebben nog een hond

Hoe erg alle focus ook op Fix mag liggen, we hebben nog een dame die we niet uit het oog verliezen. Onze Laicka. 
Toen ik gisteren deze foto nam ben ik mezelf stiekem een hoedje geschrokken. Alle stress en alle spanning was in één klap te zien. Ze is zomaar oud geworden. 

Hoewel ik de opmerking van sommige mensen goed kan begrijpen, “je hebt tenminste nog een hond”, is Laicka natuurlijk geen vervanger voor Fix. Natuurlijk, de dagindeling zal hetzelfde blijven. We zullen nog steeds lekker wandelen, we zullen nog steeds leuke dingen met haar blijven doen maar ze is geen Fix. 

Voor haar als achterblijver zijn er andere zorgen. Hoe zal ze het straks gaan doen als enige hond? Laicka vond alleen thuis zijn vroeger compleet onnodig. Er waren vroeger, voor Fix, ook genoeg honden over de vloer dus echt alleen zijn was amper nodig. Opvoedingsfoutje aan mijn kant 😉 Gelukkig hebben we Miranda van Pipilou Helpt (gespecialiseerd verlatingsangstdeskundige), welke ons hierin zal ondersteunen. 
Ik zal ook moeten nadenken over een alternatief voor haar “dagelijkse werk”, Laicka is nogal een regelteef en heeft zichzelf de begeleiding van Fix toegeëigend. Wat zal ze straks doen als ze geen werk meer heeft? Ik zie Laicka niet als Koos werkeloos maar om daar nou een nieuwe hond voor in huis te halen, is natuurlijk ook een beetje “zo zo”. 

De tijd zal het leren wat ze nodig gaat hebben en hoe we dit aan gaan pakken voor haar. Voor nu houden we haar goed in de gaten, krijgt ze alle ruimte om haar eigen proces te ervaren en we zien wel wat er komt.