De complexiteit van ongewenst gedrag
Als jouw hond gedragingen laat zien waar je niet blij mee bent, is – logisch – de eerste stap die je zet een hondenschool of een deskundige in gedrag. Super! Mijn collega’s en ik zijn daarin inderdaad de meest logische zet om hulp voor te vragen. Maar wist je dat wij eigenlijk de laatste in de schakel van het oplossen van ongewenst gedrag zijn, en niet de eerste?
Om een goed plan te maken, moeten we namelijk een puzzel gaan leggen. Hierin verzamelen we zo veel mogelijk achtergrondinformatie. Denk aan: de bloedlijn, het karakter van de ouders, de geboorte, het opgroeien bij de fokker, de mate van socialisatie en habituatie vóór het uitvliegen van het nest, en hoe dat daarna verder is verlopen. Maar ook: ongewenste ervaringen, basisopvoeding, de manier van trainen, en het materiaal waarmee gewerkt is of wordt. Zaken waar mijn collega’s en ik veel verstand van hebben en die allemaal invloed hebben op het ontstaan én oplossen van ongewenst gedrag.
Maar – en daar komt ie – dit is pas het eindpunt van de puzzel. Want er wordt (helaas) vaak een belangrijk onderdeel vergeten: het fysieke stuk. Onze successen zijn grotendeels afhankelijk van hoe een hond fysiek in elkaar zit (en natuurlijk de inzet van de eigenaar). Functioneert het lijf goed? In het gros van de gevallen van ongewenst gedrag zit namelijk ook een medisch component: een disbalans, ziekte, blessure, intolerantie, allergie of misschien zelfs een aangeboren afwijking zoals heupdysplasie. Zaken die eerst onderzocht moeten worden, vóór er überhaupt gewerkt kan worden aan het gedrag.
Een dierenarts kan hier vaak al veel in betekenen, maar ik raad altijd aan om ook te kijken naar aanvullende specialisten. Voor mij zijn dat:
– Dimphy van Halteren (Haldi-Coaching), orthomoleculair voedingsdeskundige, die het darmstelsel helpt herstellen. Niet voor niets worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd. Zeker bij angstklachten, overmatige stress, terugkerende fysieke klachten zoals hotspots of oorontstekingen is dit een enorme uitkomst.
– Jobine Pancras (Dierosteopathie Jobine) en Mirre Oers (Oerssterk), beide osteopaten met gouden handen. Zij zorgen ervoor dat het bewegingsapparaat weer optimaal functioneert. Denk aan verschoven wervels, knopen in spieren, stug bindweefsel of verklevingen rond organen. Ze kijken breed en met gevoel — en ook preventief zijn ze een grote meerwaarde.
Zonder deze drie fantastische vrouwen ben ik helemaal niks. Een deel van de sleutel van het oplossen van ongewenst gedrag ligt bij het fysiek in orde zijn van een hond. Pas daarna kan ik mijn trukendoos open gooien en een hond écht verder helpen. Een hond waarbij er fysiek iets niet in orde is, kan ik simpelweg niet goed begeleiden. Dat is proberen een kaartenhuis te bouwen op drijfzand. Zonde van het geld, de tijd en de energie.
En zo zie je maar: een deskundige in gedrag is misschien het eindpunt in de schakel, maar we helpen je met liefde om het begin goed te maken.