Dat moeten ze zelf uitzoeken – voorbeeld uit de praktijk

Het is zaterdag 0830 in de ochtend toen ik mijn cursisten met hun 5 maanden oude Staffordshire Bull Terriër pup Lio begroette. We zouden voor de tweede keer het losloopgebied in Breda bewandelen. Niet zo zeer om Lio los te leren lopen maar om te leren waar op te letten, hoe in te grijpen en hoe met situaties om te gaan in een situatie die we niet onder controle hebben. Eigenlijk gewoon een praktijk wandeling onder begeleiding.
De wandeling ging van een leien dakje, we voerde mooie gesprekken en genoten van de omgeving terwijl Lio zich van zijn leukste kant liet zien, namelijk precies zoals hij is. Zijn eigenaren deden hun best met zo min mogelijk sturing, Lio zelf zijn weg te laten bewandelen in het bos. Er waren zeker kanttekeningen voor Lio, hij vindt soms honden die hem frontaal naderen een beetje spannend. Compleet logisch! Hij zit in een angstfase en daarbij is het in hondentaal eigenlijk niet zo vriendelijk om recht op een soortgenoot af te lopen. Allemaal prima te verklaren en precies de reden dat we deze les hadden. 

Wat er toen bij een ontmoeting gebeurde was buitengewoon bijzonder. Een ietwat onzekere jachthond bleef op 20 meter afstand staan, Lio beantwoorde dit door ook te blijven staan en weg te kijken (knappe pup!). Jammer genoeg liep de eigenaresse met een ferme pas door waardoor de jachthond genoodzaakt was om door te lopen om haar eigenaar niet kwijt te raken. De hond in kwestie maakte een boog maar voor Lio was het te veel en hij ging liggen (zijn manier om met zo’n situatie om te gaan). 
Een vriendelijke goedemorgen volgde met de opmerking, dat moeten ze samen maar uitzoeken. 

Niet dus! 

Ik wil niet dat vreemde honden samen dingen uitzoeken op het moment als ze het spannend vinden. Ik wil al helemaal niet dat een schattig staffie pup gaat leren dat ie dingen zelf moet uitzoeken. Dit schattige pupje wordt namelijk volwassen en hoewel deze pup uit fantastische lijnen komt, is dat nog geen garantie dat ie over een aantal jaar zijn soortgenoten nog zo gezellig vindt. Maar ook als je niet een “stoer ras” hebt, zou jij willen dat jouw pup een negatieve ervaring opdoet met een kans dat ie dit de rest van zijn leven meedraagt en misschien wel op gaat anticiperen? Misschien leert jouw pup wel te vluchten omdat ie zichzelf wilt redden, misschien bevriest ie wel en wacht ie tot de ellende over is maar misschien kiest ie er wel voor om juist de aanval als beste verdediging in te zetten. Allemaal zaken die kunnen gebeuren als je het je pup maar uit laat zoeken. Elke ervaring is een les voor een pup en het is aan jou als eigenaar om te zorgen dat deze ervaringen allemaal zo positief mogelijk zijn. 

Ik dank de eigenaren van Lio om hun les op deze manier met jullie te delen en we hopen alle 3 dat we kunnen leren van deze situatie.