Blafgedrag in een notendop
Een probleem waar mensen mij vaak voor invliegen is blafgedrag bij honden. Ze blaffen naar voorbijgangers, andere honden, geluiden, in spel etc. Mensen schamen zich er soms voor, krijgen commentaar van andere mensen, gedoe met de buren, vinden het zelf irritant en nog meer van dit soort zaken waarmee iemand te maken kan krijgen.
Er zijn zelfs quick fix oplossingen om het blaffen te stoppen, de anti-blafband op stroom (nog steeds te krijgen helaas, illegaal om te gebruiken), sprayband, banden met een hoge piep, fisher disc. Allemaal dingen om dat “ellendige” blaffen te stoppen.
k zal alvast de knuppel in het hoenderhok gooien. Ik ben blij als een hond blaft! Dit houdt namelijk in dat desbetreffende hond aan het communiceren is. Deze is mij of zijn/haar omgeving iets aan het vertellen. Wat, is veelal de vraag. En is blaffen eigenlijk zo slecht?
Een tijdje terug vroeg ik op Facebook om foto’s, een kleine stortvloed volgde. Hoe gaaf is het dat er zo veel honden mogen blaffen! Zoals jullie zien, het leverde prachtige platen op.
Stel, een hond kan niet alleen zijn en laat dit vocaal merken. Ja, je krijgt waarschijnlijk gedoe met de buren maar hoe fijn is het dat jouw hond laat weten dat ie zich niet pluis voelt?
Wat nou als jouw hond reageert op andere honden die in zijn buurt komen, dit niet fijn vindt en daarom blaft. Prima communicatie om voor jou als eigenaar dit op te pakken. En dan bedoel ik niet dat ie zijn kop moet houden 😉
Hetzelfde geldt voor blaffen naar voorbijgangers. Enorm vervelend! Voor jou, voor de voorbijganger maar vergeet niet dat het voor de hond zelf ook niet fijn is. Hij reageert omdat ie zich misschien niet op zijn gemak voelt.
In andere zaken is blaffen zeer gewenst, het verdedigen van een voorwerp (africhting), het aanblaffen van de pakwerker (africhting) of het verwijzen van het slachtoffer (search and rescue). Maar ook het omgaan met een enorme dosis positieve spanning zoals bij behendigheid.
Als mijn honden binnen blaffen dan is het vaak omdat er iets is, vooral mijn jongste heeft er een handje van vocaal duidelijk proberen te maken dat ze wat wil. Als ze buiten naar iets blaft dan is het omdat ze iets niet vertrouwt. Moet ik dan maar zeggen dat ze haar snuit moet houden of is het handiger te bedenken wat ik er als eigenaar aan kan doen om te zorgen dat ze zich fijner voelt.
Het bovenste stuk gaat vooral om blaffen vanuit een bepaalde emotie, spanning of aangeleerd gedrag maar er is nog een stuk wat we niet mogen onderschatten, genetische aanleg.
Genetica
In de duizenden jaren dat wij honden voor bepaalde eigenschappen hebben geselecteerd, is het blafgedrag ook meegenomen. Instinctmatig ras(type) gebonden blafgedrag.
In bepaalde rasgroepen zien we verhoogde mate van vocaal gedrag. De waak/verdedigingshonden, het weghouden van een bedreiging van het terrein. Een herdershond, verdedigen van het terrein en daarnaast wordt blaffen in sommige gevallen ook ingezet bij het drijven van vee. De lopende jachthonden/zweethonden met hun “luid op spoor” waarmee ze de jager vertellen dat ze wat geroken hebben, gedrag wat we ook zien bij teckels, terriers en sommige podenco’s. De berghonden, beschermen van hun vee tegen indringers.
Een vreemde eend die genoemd moet worden is het FCI hondenras, de Basenji. Een ras wat bij de kenners te boek staat als een ras wat niet kan blaffen. Dit komt door de vorm van het strottenhoofd en de positie van de stembanden. Dat deze hond niet kan blaffen, wil niet zeggen dat ze geen geluid maken.
Al met al, blaffen (vocaliseren) is een vorm van communicatie. Gedreven door genetica, emotie, spanning of andere zaken. Wil je wat aan het blaffen doen? Dan is het zaak dat je er eerst achter komt waarom jouw hond blaft. Is het een stukje genetica of zit er een bepaalde emotie achter? Pas als je dit begrijpt, kan je dit tot op zekere hoogte ombuigen en/of voorkomen.
En als je hulp wilt met betrekking tot blafgedrag, dan weet je me te vinden.
Met eeuwige dank voor het mogen gebruiken van de foto’s. Copyright is van toepassing.
Eigendom foto’s op volgorde. Desiree Orre, Kirsten Dokman-Heurmann, Rachelle Huismans-Lardenoye, Jeanet Mulders-Brok en Dorien Tenhage